Gruaja Saudite 34 vjet burg sepse pëdori Twitter!!!

shehab twitter

Një grua saudite është dënuar me 34 vjet burg për përdorimin e Twitter. Siç raporton Guardian, 34-vjeçarja Salma al-Shehab është vënë pas hekurave për ndjekje dhe ripërtëritje të disidentëve dhe aktivistëve.

Salma al-Shehab, një studente doktorature nga Universiteti i Leeds në Mbretërinë e Bashkuar, tha se ishte kthyer në shtëpi për pushime dhe pikërisht atëherë ajo u rezervua për “ndihmë ndaj atyre që kërkojnë të shkaktojnë trazira publike dhe të destabilizojnë sigurinë civile dhe kombëtare duke ndjekur llogaritë e tyre në Twitter. “.

Gjykata speciale terroriste fillimisht dënoi Salma al-Shehab me tre vjet burgim për përdorimin e platformës së mediave sociale, të cituar si një “krim”. Sipas gjykatës, veprimet e saj “shkaktojnë trazira publike dhe destabilizojnë sigurinë civile dhe kombëtare”.

Të hënën, një prokuror publik i kërkoi gjykatës së apelit që të merrte në konsideratë krimet e tjera të supozuara të saj, gjë që bëri që gjykata të rishikojë burgimin e saj në 34 vjet me ndalim të udhëtimit për 34 vjet të tjera.

Përkthimi i procesverbaleve gjyqësore citonte akuzat e reja bazuar në akuzat e tjera në lidhje me Shehabin, duke përfshirë “ndihmën e atyre që kërkojnë të shkaktojnë trazira publike dhe të destabilizojnë sigurinë civile dhe kombëtare duke ndjekur llogaritë e tyre në Twitter” dhe duke i ripërsëritur ato.

Raporti sugjeroi gjithashtu se Shehab, e cila është nënë e dy fëmijëve të vegjël, mund të kërkojë një apel të ri në rastin kundër vendimit. Një person i lidhur me të tha se Shehabi do të luftojë për “drejtësi”.

Grupet e të drejtave të njeriut duke përfshirë Iniciativën e Lirisë, Organizatën Evropiane Saudite për të Drejtat e Njeriut dhe ALQST për të Drejtat e Njeriut po dënojnë dënimin e ashpër të vendosur nga gjykata speciale terroriste saudite, e cila erdhi vetëm disa javë pas vizitës së presidentit amerikan Joe Biden në Arabinë Saudite. Organizata Evropiane e Arabisë Saudite për të Drejtat e Njeriut, që thuhet se është një nga dënimet më të gjata me burg ndonjëherë, i është dhënë një avokateje saudite për të drejtat e grave dhe po bën thirrje për lirimin e saj.