Lufta në Ukrainë

11 posts

Lufta në Ukrainë filloi më 24 shkurt 2022.
Para datës 24 shkurt shërbimet informative përëndimore në vazhdimësi e kanë paralajmëruar fillimin e pushtimit të Ukraines nga Rusia.
I konsideruar ndërkombëtarisht si një akt agresioni, pushtimi ka shkaktuar krizën më të madhe të refugjatëve në Evropë që nga Lufta e Dytë Botërore.
Që nga fillimi Rusia është përballur me humbje të mëdha nga rezistenca e fortë Ukrainase që nuk ishte parashikuar më parë.
Shumica e vendeve demokratike e kanë kritikuar ashpër fillimin e pushtimit të pa provokuar të Ukraines.
Bazuar në të dhënat nga tereni, ushtria Ruse nuk ka kursyer civilët e pa armatosur, spitalet, shkollat, ndërtesat e banimit etj duke shkelur rëndë ligjet ndërkombëtare.

Kremlini nuk e ka pranuar se ka qëllim të pushtojë Ukrainën edhe pse kishte grumbulluar mbi 100 000 forca rreth kufirit me Ukrainen. Më vonë këto deklarata u demantuan nga veprimet ushtarake Ruse pasi filluan ofensiven me armë të rënda dhe bombardime me raketa disa nga të cilat janë të ndaluara të përdoren. Këto armë të cilësuara si të ndaluara nga disa marrëshje ndërkombëtare shkaktojnë humbje të mëdha në civilë dhe kanë efekte shkatërruese shume kohë më vonë.

Pothuajse nga e gjithë bota këto veprime cilësohen si luftë me qëllim pushtimin e Ukraines, por Kremlini këtë e quan një “Operacion special ushtarak”.

Në Rusi është e ndaluar të cilësohet si Luftë. Vendet që e cilësojnë ketë si luftë kremlini i quan “vende jo miqësore”.

Në Rusi ka pasur protesta kunder luftes por këto protesta janë shtypur me dhunë duke burgosur dhjetëra mijëra protestues.

Mediat e pavarura që paraqesin realitetin në mënyrë të paanshme denohen ose detyrohen të mbyllen, të tjerat i nënshtrohen një censure të paparë për evropen e shekullit 21.